29. RECEPTEN VOOR HET VASTEN

29. RECEPTEN VOOR HET VASTEN

Praktisch gezien is de kwaliteit van het brood een doorslaggevende factor. Het beste is om stevig en voedzaam brood te nemen. Als het niet bij de bakker te krijgen is, dan kan het brood zelf worden gebakken. Het is raadzaam om de dagen dat er wordt gevast meer te bidden. Dat is nodig om het vol te kunnen houden.

Het is belangrijk om de dagen dat er wordt gevast veel water te drinken (om hoofdpijn te voorkomen). De heilige Maagd geeft niet nader aan of het warm of koud water moet zijn, ze treedt niet in detail. Het staat een ieder vrij om hier te handelen naar eigen goeddunken en naargelang ieders gezondheidstoestand.

1. Recept voor brood om mee te vasten

Bij 1 kg meel moet in de aangegeven volgorde het volgende worden toegevoegd:

¾ liter lauw water (ongeveer 37ºC)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      1 theelepel suiker
1 theelepel gist

Dit goed mengen en dan het volgende toevoegen:

2 eetlepels olie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            1 eetlepel zout
1 kop (350 ml) havervlokken of andere granen

Weer alles mengen. Men kan wat meel toevoegen mocht het deeg wat te vochtig zijn.
Het deeg minimaal 2 uur laten rusten (of de hele nacht) op een goed verwarmde plaats met een stabiele temperatuur (niet minder dan 25ºC). Men kan het bedekken met een vochtige doek.
Vervolgens het deeg (maximaal 4 cm hoog) in bakschalen doen die goed zijn ingevet met olie.
Het vervolgens nog 30 minuten laten rusten.
De bakschalen in een warme oven zetten van 160ºC en 50 à 60 minuten bakken.

De kwaliteit van het brood wordt voor een groot deel bepaald door het soort meel dat wordt gebruikt. Men kan tarwemeel mengen met meel voor wit brood.

2. Recept voor plat roggebrood

1 kg wit meel
1 kg roggemeel
15 ml plantaardige olie
1,1 l water
een snufje koolzuurzout (bicarbonaat)
een snufje zout
1 theelepel suiker
1 zakje gist
Bereiding:
De gist mengen met een eetlepel meel en een theelepel suiker. Dit vervolgens bij een halve liter lauw water doen om de gist te laten rijzen. De andere ingrediënten met elkaar mengen en daar de gist en de rest van het lauwe water aan toevoegen.
Het geheel kneden tot een stevige, gladde bol deeg. De bol deeg verdelen in 20-25 stukjes en er ronde bolletjes van maken. Bedekken met een vochtige doek en in de ijskast plaatsen. Men kan het twee à drie dagen laten staan.
Voordat het wordt gebakken, het deeg rollen in de vorm van miniatuur pizzaatjes. Het in de oven bakken op maximale temperatuur. De platte broodjes direct eten als ze gebakken zijn. Zij verliezen aan smaak en aan kwaliteit als ze zijn afgekoeld.

3. Recept voor Engels brood

250 gr wit tarwemeel
250 gr donker meel
1,5 theelepel zout
25 gr gist
60 gr boter op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
250 ml water
1 theelepel citroensap

Bereiding:

1. Meel, zout, water, citroensap mengen. Vervolgens boter en gist toevoegen.
2. 60 à 90 minuten laten rijzen.
3. Het deeg 4 à 5 keer vouwen en tussen de handen kneden en daarbij het deeg van onder hol maken zodat er lucht bijkan.
4. Er een bol van maken en de onderkant voorzichtig plat maken. Het 30 à 40 minuten laten rijzen bij kamertemperatuur.
5. De oven voorverwarmen op 220ºC.
6. Bestrijken met melk of geklopt ei, en vervolgens met meel bestrooien, een insnijding maken en deze verwijden vanaf het beginpunt in het midden tot aan de uiteinden van de snee.
7. Op bakpapier leggen en 20 à 30 minuten bakken al naar gelang de oven.
Het brood is gaar als het er goudbruin uitziet en hol klinkt.

Uit het prachtige boek “Het Verborgen Kind van Medjugorje” van Zuster Emmanuel Maillard.

Ik zou de aanschaf van dit boek (slechts €12,-) van harte willen aanbevelen.

Klik hier.